Masterclass 4: Ketenzorg (over de schotten heen georganiseerd)
12 februari: 15.00 – 19.00 uur

Inhoud

Het definiëren en meten van zorguitkomsten wordt gezien als de belangrijkste eerste stap voor Value-Based Healthcare (VBHC). Er is echter een veel fundamentelere bouwsteen die op dit moment in de discussie rond (het starten met) VBHC wordt onderbelicht, en dat is zorgproces integratie. Dit kan zowel binnen het ziekenhuis plaatsvinden in de vorm van zorgpaden en centrumvorming, als ook daarbuiten wanneer de 0e en 1e lijn worden betrokken en we spreken over ketenzorg.

Waarom is zorgproces integratie fundamenteel en daarmee zo belangrijk? Patiënten komen tijdens een zorgtraject veel verschillende zorgverleners en organisaties tegen. Samenwerking tussen deze zorgverleners loopt niet altijd optimaal. In het ergste geval is er zelfs sprake van miscommunicatie, duplicatie en tegengestelde belangen. Echte patiëntgerichtheid vereist meer en betere samenwerking. Wat zijn de competenties die nodig zijn om deze samenwerking(-en) voor elkaar te krijgen?

 

Skipr VBHC
Spreker

Josien Veris is reumatoloog en bestuurder van Reumazorg Zuid West Nederland. Zij studeerde geneeskunde in Antwerpen en heeft de specialisatie tot reumatoloog in Arnhem en Nijmegen gevolgd. Vanaf juli 2011 tot de oprichting van Reumazorg Zuid West Nederland in 2015 was zij werkzaam als reumatoloog in het ADRZ. Zij heeft aan de basis gestaan van Reumazorg Zuid West Nederland, waarbij haar ambitie om de patiënt centraal te zetten en integrale zorg wordt verleend gestalte krijgt. Daarnaast is zij sinds 2015 vice-voorzitter van Nederlandse Vereniging van Reumatologie. Sinds 2017 is ze ook bestuurder bij Stichting Eerstelijns Samenwerking Gezond en Leven en Zelfstandige Klinieken Nederland. Verder is ze lid van de raad van toezicht van de Provinciale Kraamzorg/ Lunavi. 

Paul Cremers

Paul Cremers werkt momenteel als projectleider voor het Nederlands Hart Netwerk (NHN). Het doel van het NHN is om de hoogste waarde voor patiënten met een hartaandoening te creëren binnen de gehele zorgketen, waarbij de patiënt relevante uitkomsten continue worden verbeterd en de kosten van de gezondheidszorg gereduceerd. Vandaar dat Value Based Health Care (VBHC) de primaire methodiek is die binnen het NHN wordt toegepast. Door de innovatieve kijk op de organisatie van de  gezondheidszorg heeft het NHN in 2018 de VBHC prize gewonnen.

Paul is opgeleid tot fysiotherapeut en epidemioloog. Daarnaast heeft hij een opleiding voor gezondheidsmanagement afgerond. In 2015 is Paul gepromoveerd in de gezondheidsbevordering waarbij het proefschrift was gericht op de ontwikkeling, adoptie en implementatie van eHealth interventies. Na het afronden van zijn proefschrift heeft Paul zich gericht op de ontwikkeling en implementatie van projecten om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren.