Masterclass 4: Ketenzorg (over de schotten heen georganiseerd)
11 juni: 15.00 – 19.00 uur

Inhoud

Het definiëren en meten van zorguitkomsten wordt gezien als de belangrijkste eerste stap voor Value-Based Healthcare (VBHC). Er is echter een veel fundamentelere bouwsteen die op dit moment in de discussie rond (het starten met) VBHC wordt onderbelicht, en dat is zorgproces integratie. Dit kan zowel binnen het ziekenhuis plaatsvinden in de vorm van zorgpaden en centrumvorming, als ook daarbuiten wanneer de 0e en 1e lijn worden betrokken en we spreken over ketenzorg.

Waarom is zorgproces integratie fundamenteel en daarmee zo belangrijk? Patiënten komen tijdens een zorgtraject veel verschillende zorgverleners en organisaties tegen. Samenwerking tussen deze zorgverleners loopt niet altijd optimaal. In het ergste geval is er zelfs sprake van miscommunicatie, duplicatie en tegengestelde belangen. Echte patiëntgerichtheid vereist meer en betere samenwerking. Wat zijn de competenties die nodig zijn om deze samenwerking(-en) voor elkaar te krijgen?

Skipr VBHC
Spreker

Josien Veris is reumatoloog en bestuurder van Reumazorg Zuid West Nederland. Zij studeerde geneeskunde in Antwerpen en heeft de specialisatie tot reumatoloog in Arnhem en Nijmegen gevolgd. Vanaf juli 2011 tot de oprichting van Reumazorg Zuid West Nederland in 2015 was zij werkzaam als reumatoloog in het ADRZ. Zij heeft aan de basis gestaan van Reumazorg Zuid West Nederland, waarbij haar ambitie om de patiënt centraal te zetten en integrale zorg wordt verleend gestalte krijgt. Daarnaast is zij sinds 2015 vice-voorzitter van Nederlandse Vereniging van Reumatologie. Sinds 2017 is ze ook bestuurder bij Stichting Eerstelijns Samenwerking Gezond en Leven en Zelfstandige Klinieken Nederland. Verder is ze lid van de raad van toezicht van de Provinciale Kraamzorg/ Lunavi.

Maarten Koomans is een pionier op het gebied van Value-based Healthcare. Vanaf de eerste pilot van de seminars van Prof. Michael Porter op Harvard Business School in 2010, heeft hij NL zorgbestuurders en artsen daarmee naar toegenomen. Hij heeft de methode ontwikkeld om VBHC ook écht te implementeren. Hij stond mede aan de wieg van programma’s als Meetbaar Beter en Zorg voor Uitkomst (Santeon). Hij heeft ervaring met waarde- en patiënt-gericht denken en werkt in NL, Duitsland, USA en India. Maarten onderneemt opdrachten en experimenten met ziekenhuizen, specialisten, zorgverzekeraars en farmaceuten. Maarten doet onderzoek (PhD) naar leiderschap en VBHC bij IBMG aan de Erasmus Universiteit.
Maarten Koomans heeft 25+ jaar ervaring, is CEO en designer van transities bij REFRMGHealthcare.com, fellow bij het India Institute for Competitiveness en mentor van health startups bij Rockstart. Maarten & REFRMG helpen zorgorganisaties en -professionals bij ‘flippen’ of ‘ bijschaven’ van hun perspectief, écht begrijpen van hun klanten, het ontdekken van waarde, design van hun strategie, en het voor elkaar krijgen van transities.